مقاله اثربخشي آموزش برنامۀ فراشناخت پانورا و فيليپو بر بهبود عملكرد حل مسأله و دانش و مهارت فراشناخت دانش¬آموزان با نارسايي ويژه در رياضي

۱۰ بازديد
دسته بندي علوم تربيتي
فرمت فايل docx
حجم فايل 39 كيلو بايت

پس از پرداخت، لينك دانلود فايل براي شما نشان داده مي شود

پرداخت و دانلود

چكيده

پژوهش حاضر با هدف بررسي اثر آموزش برنامۀ فراشناخت پانورا و فيليپو بر بهبود عملكرد حل مسأله و دانش و مهارت فراشناخت دانش­آموزان با نارسايي ويژه در رياضي انجام گرفت. از روش پژوهش نيمه تجربي، با طرح پيش آزمون­- پس آزمون با گروه كنترل استفاده شد. جامعۀ آماري پژوهش شامل دانش­آموزان پايۀ چهارم ابتدايي با نارسايي ويژه در رياضي شهرستان نجف­آباد در سال تحصيلي 90-89 بود. به منظور انجام گرفتن اين پژوهش، 20 دانش­آموز با نارسايي ويژه در رياضي، انتخاب و با روش تصادفي به گروه­هاي آزمايش و كنترل گمارده شدند (يك گروه 10 نفري آزمايش و يك گروه 10 نفري كنترل). ابزارهاي مورد استفاده عبارت از پرسشنا­مۀ فراشناخت پانورا و فيليپو، چك ليست تشخيصي اختلال رياضي تبريزي، مقياس هوش ريون و آزمون عملكرد تحصيلي رياضي بودند. مداخلۀ مربوط به آموزش برنامۀ فراشناخت پانورا و فيليپو بر روي گروه آزمايش به صورت انفرادي و در 8 جلسه 45 دقيقه اي انجام گرفت. داده هاي به دست آمده با روش آماري تحليل كواريانس مورد تجزيه و تحليل قرار گرفت. نتايج تحليل كواريانس نشان داد كه بين ميانگين نمرات دو گروه آزمايش و كنترل تفاوت معناداري وجود داشت (05/0=p) . در مجموع يافته هاي اين پژوهش حاكي از آن است كه آموزش برنامۀ فراشناخت پانورا و فيليپو برعملكرد حل مسأله و دانش و مهارت فراشناخت دانش­آموزان با نارسايي ويژه در رياضي مؤثر مي باشد. پيشنهاد مي­گردد كه از روش آموزش فراشناخت پانورا و فيليپو به عنوان يك روش مفيد در رفع مشكلات حل مسألۀ دانش­آموزان با نارسايي ويژه در رياضي استفاده گردد.

واژگان كليدي: ناتواني رياضي، برنامه پانورا و فيليپو، حل مسأله، دانش و مهارت فراشناخت.

مقدمه

نارسايي­هاي ويژه در رياضي1 به عنوان يك اختلال در سومين  نسخۀ راهنماي تشخيص و آماري اختلالات رواني2 (Dsm-III) در سال 1980 مطرح گرديد. اين اختلال، عبارت از ناتواني در انجام يافتن مهارت­هاي حساب با توجه به ظرفيت هوش و سطح مورد انتظار از كودك است، كه اين مهارت­ها مي­بايست به كمك مقياس­هاي ميزان شده فردي اندازه­گيري شده باشد. براساس ويراست چهارم اصلاح شده راهنماي تشخيص و آماري اختلالات رواني3 اين كودكان در چهار گروه از مهارت­هاي زباني، ادراكي، رياضي و توجهي مرتبط با رياضيات مشكل دارند. به عبارت ديگر نارسايي­هاي ويژه در رياضي اصطلاحي براي گسترۀ وسيعي از ناتواني­هاي ديرپا در حوزۀ رياضيات است (دوكر4 ، 2005) . نارسايي­هاي ويژه در رياضي، در برخي از كودكان از سنين پايين شروع مي­شود ولي در اغلب آنها در دورۀ دبستان خود را نشان مي­دهد و تا دورۀ راهنمايي و دبيرستان نيز ادامه مي­يابد (دوكر، 2005؛ گريستن، جوردن و فلوجر1، 2005) .

فوكس و فوكس2 (2005) همه­گيري نارسايي ويژه در رياضي را در دبستان 5 تا 8 درصدد و رمضاني (1380) در شهر تهران حدود 5 درصدد برآورده كرده­اند. در سبب­ شناسي نارسايي ويژه در رياضي فرضيه­هايي مطرح شده كه در مجموع مي­توان به تركيبي از تأثيرات محيط و ژنتيك اشاره كرد (روسل و نوئل3 ، 2007؛ افروز، 1385) . به منظور مداخله و درمان ناتواني­هاي يادگيري همواره روي­آورد­هاي آموزشي گوناگوني ارائه شده است. روانشناسي رفتاري و انواع روش­هاي زير مجموعۀ آن­كه بر تحليل رفتار­هاي مورد نياز براي يادگيري تكليف و يا برنامۀ درسي تأكيد مي­كند، تمرين­هاي آموزشي مشتق از اين نظريه « آموزش مستقيم4 » ناميده مي­شود. آموزش مستقيم با ارائۀ نحوۀ آموزش فنون تدريس مكملي براي طراحي آموزشي است و به عنوان يك نظام جامع طراحي برنامه­هاي درسي را با آموزش فنوني براي گسترش برنامه­هاي آموزشي مختلف يكپارچه مي­سازد (گيري5، 2006؛ روزن شاين6، 1986) . آموزش­هاي شناختي7 آن دسته از راهبرد­هايي تكيه دارد كه به وسيلۀ آن اطلاعات مورد توجه قرار مي­گيرد، تشخيص داده مي­شوند، به رمز در مي­آيند و در نهايت در حافظه ذخيره مي­شوند تا در موقع نياز فراخوانده شوند (سيف، 1384؛ كله و چان، 1372؛ لرنر، 1384؛ كولي كيان8 و استنبرگ 1989) . در واقع آموزش­هاي شناختي بر چگونگي يادگيري افراد متمركز است مسيري كه در خود تلويحات و راهبرد­هاي متعددي براي تدريس به دانش­آموزان با نارسايي­هاي ويژه دارد كه مي­توان آن را به كار گرفت و در توجه كردن، به خاطر سپردن، فهميدن، فكر كردن و لذت بردن از يادگيري به اين دانش­آموزان كمك كرد (لرنر، 1384) .

 


1. Mathematics Learning disabilities

2. Diagnostic and statistical manual of mental disorders- third Edition text revision

3. Diagnostic and statistical manual of mental disorders- 4th Edition text revision

4. Dowkere

1 . Gersten,. Jordan & Flojo

2 . Fuchs & Fuchs

3 . Rousselle & Noel

4 . Direct Instruction

5 . Geary

6 . Rosenshine

7 . Cognitive Trait

8 . Kollingian

پس از پرداخت، لينك دانلود فايل براي شما نشان داده مي شود

پرداخت و دانلود

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در مونوبلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.