مباني نظري و پيشينه پژوهش ويژگيهاي شخصيت

دانلود ارزان فايل هاي دانشجويي و دانش آموزي

مباني نظري و پيشينه پژوهش ويژگيهاي شخصيت

۴ بازديد
دسته بندي روانشناسي
فرمت فايل docx
حجم فايل 56 كيلو بايت

پس از پرداخت، لينك دانلود فايل براي شما نشان داده مي شود

پرداخت و دانلود

مباني نظري و پيشينه پژوهش ويژگيهاي شخصيت

در32 صفحه ورد قابل ويرايش با فرمت docx

توضيحات: فصل دوم پايان نامه كارشناسي ارشد (پيشينه و مباني نظري پژوهش)

همراه با منبع نويسي درون متني به شيوه APA جهت استفاده فصل دو پايان نامه

توضيحات نظري كامل در مورد متغير

پيشينه داخلي و خارجي در مورد متغير مربوطه و متغيرهاي مشابه

رفرنس نويسي و پاورقي دقيق و مناسب

منبع : انگليسي و فارسي دارد (به شيوه APA)

نوع فايل: WORD و قابل ويرايش با فرمت docx

قسمتي از متن مباني نظري و پيشينه

صاحب نظران حوزه شخصيّت و روان شناسي از كلمۀ شخصيّت تعريفهاي گوناگوني ارائه داده اند. از نظر ريشه اي، گفته شده است كه كلمۀ شخصيّت كه معادل كلمۀ Personality انگليسي است درحقيقت از ريشه لاتين Persona گرفته شده كه به معني نقاب يا ماسكي بود كه در يونان و روم قديم بازيگران تئاتر بر چهره مي گذاشتند. اين تعبير تلويحاً اشاره بر اين مطلب دارد كه شخصيّت هركس ماسكي است كه او بر چهرۀ خود مي زند تا وجه تميز او از ديگران باشد.

هيلگارد» (Hilgard) شخصيت را «الگوهاي رفتار و شيوه‌هاي تفكر كه نحوه سازگاري شخص را با محيط تعيين مي‌كند تعريف كرده است در حالي كه برخي ديگر «شخصيت» را به ويژگيهاي «پايدار فرد» نسبت داده و آن را بصورت مجموعه ويژگيهايي كه با ثبات و پايداري داشتن مشخص هستند و باعث پيش بيني رفتار فرد مي‌شوندتعريف مي‌كنند.

شخصيت به همه خصلتها و ويژگيهايي اطلاق مي‌شود كه معرف رفتار يك شخص است، از جمله مي‌توان اين خصلتها را شامل انديشه ، احساسات ، ادراك شخص از خود ، وجهه نظرها ، طرز فكر و بسياري عادات دانست. اصطلاح ويژگي شخصيتي به جنبه خاصي از كل شخصيت آدمي اطلاق مي‌شود (شولتز،1384).

شخصيت از ديدگاه مردم: واژه «شخصيت» در زبان روزمره مردم معاني گوناگوني دارد. يكي از معاني آن مربوط به هر نوع صفت اخلاقي يا برجسته است كه سبب تمايز و برتري فردي نسبت به افراد ديگر مي‌شود مثلا وقتي گفته نمي‌شود «او با شخصيت است. »يعني «او» فردي با ويژگيهايي است كه مي‌تواند افراد ديگر را با «كارآيي و جاذبه اجتماعي خود» تحت تأثير قرار دهد. در درسهايي كه با عنوان پرورش شخصيت تبليغ و داير مي‌شود، سعي بر اين است كه به افراد مهارتهاي اجتماعي بخصوصي ياد داده ، وضع ظاهر و شيوه سخن گفتن را بهبود بخشند با آنها واكنش مطبوعي در ديگران ايجاد كنند همچنين در برابر اين كلمه ، كلمه «بي‌شخصيت» قرار دارد كه به معني داشتن «ويژگيهاي منفي» است كه البته به هم ديگران راتحت تاثير قرار مي دهد اما در جهت منفي. شخصيت از ديدگاه روانشناسي: ديدگاه روانشناسي در مورد «شخصيت» چيزي متفاوت از ديدگاههاي «مردم و جامعه» است در روانشناسي افراد به گروههاي «با شخصيت و بي‌شخصيت» يا«شخصيت خوب و شخصيت بد» تقسيم نمي‌شوند؛ بلكه از نظر اين علم همه افراد داراي «شخصيت» هستند كه بايد به صورت «علمي» مورد مطالعه قرار گيرد اين ديدگاه به شخصيت و انسان» باعث پيدايش نظريه‌هاي متعددي از جمله : «نظريه روانكاوي كلاسيك ،نظريه روانكاوي نوين ،نظريه انسان گرايي، نظريه شناختي  ، نظريه يادگيري اجتماعي  و …  در حوزه مطالعه اين گرايش از علم روانشناسي شده است(كريمي،1386).

2-6- ويژگيهاي شخصيت:

نظر به اينكه شخصيت تشكيل شده است از الگوهاي ويژه فكري، احساسي و رفتاري كه هر فرد را از افراد ديگر متمايز مي‌سازد.مي توان عنوان داشت كه  شخصيت، سرچشمه دروني دارد و در طول حيات، تقريباً پايدار باقي مي‌ماند. روان‌شناسان شخصيت، ويژگي‌هاي يگانه افراد و نيز مشابهت‌ها بين گروه‌هايي از افراد را مورد مطالعه قرار مي‌دهند. بنابراين، توجه به شخصيت افراد و تمايز قائل شدن بين افراد بر اساس ويژگيهاي شخصيتي آنان طي قرنهاي متمادي همواره مورد بحث بوده است. اگر رجوعي به نظريات داشته باشيم خواهيم ديد كه ويژگيهاي شخصيت همواره مد نظر صاحبنظران و نظريه پردازان قرار داشته است. في المثل آنجائيكه بقراط اقدام به دسته بندي انسان كرده است. بقراط جوامع انساني را بر اساس چهار خلط مزاجي، صفراوي، دموي، بلغمي و سوداوي تقسيم مي كند. لومبروزو زيست شناس معروف، انسان ها را بر اساس علائم فيزيولوژيك تقسيم بندي مي كند. و در دوران معاصر شلدون انسان ها را در سه گروه آندومورف، مزومورف و اكتومورف تقسيم بندي كرده است. اما در جديد ترين تقسيم بندي در حوزه روانشناسي توسط آيسنك، انسان ها بر دو گروه درون گرا و برون گرا تقسيم مي شوند كه هر كدام از اين گروههاي انساني داراي ويژگيهاي منحصر بفردي از نظر اين نظريه پردازان هستند بنحوي كه اين ويژگيها نحوه زندگي و رفتارهاي اجتماعي آنان را سمت و سوق ويژه اي مي بخشد(كريمي،1386).

 2-7-  شكل گيري شخصيت:

از شخصيت تعارف مختلفي شده است كه در اين نوشته تنها به چند تعرف اكتفا مي شود. شخصيت، بيانگر آن دسته از ويژگيهاي فرد يا افراد است كه شامل الگوهاي ثابت فكري، عاطفي و رفتارهاي آنهاست(عبدي، باباپور و صادري، 1387). در تعريف ديگري آورده شده كه شخصيت عبارت است از سازمان متكاملي، مركب از خصائص بدني و رواني آدمي اعم از ذاتي و مكتسب كه جمعاً معرف هويت فرد آدمي است و او را از ساير افراد جامعه به طور روشن متمايز مي سازد. شخصيت حقيقتي است واحد و غير قابل تقسيم كه چگونگي سازگاري اختصاصي فرد آدمي را با محيط و اجتماع تعيين مي كند(عابديني، 1387).

در حوزه هاي علمي مختلف نسبت به شكل گيري شخصيت افراد نظريات متفاوتي ابراز شده است كه اجمالاً مي توان به دو گروه تاثير ژن ها و تاثير اجتماع در شكل گيري شخصيت اشاره كرد. هر چه به گذشته تاريخي برگرديم تاثير ژن ها در شخصيت و منش انسان ها را پر رنگ تر از دوران معاصر – هر چند به صورت تلويحي – مي توان مشاهده كرد كه رفتار افراد ناشي از ذات آنان است و هر چه به دوران معاصر نزديك تر مي شويم رويكرد تاثير اجتماع بر شخصيت و منش افراد فزوني مي يابد.

در روانشناسي اجتماعي علاوه بر تاثير روحي و رواني و ژنتيكي در شكل گيري شخصيت و منش انسان بر تاثير موارد مختلف نهادها و محيط اجتماعي نيز تاكيد مي شود. حسب اين رويكرد است كه عنوان مي شود افراد در محيط هاي اجتماعي داراي شخصيت هاي متفاوتي هستند. بعبارتي، بر اساس اين رويكرد، افراد بر اساس نقش هاي مختلفي كه در محيطهاي اجتماعي متفاوت بر عهده مي گيرند، شخصيت متفاوتي مي يابند(شولتز و شولتز، 1386).

رويكردهاي موجود در باب شخصيت ديدگاه هاي موجود درباره شخصيت، به دو دسته اصلي تقسيم مي‏شوند


پس از پرداخت، لينك دانلود فايل براي شما نشان داده مي شود

پرداخت و دانلود

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در مونوبلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.